framboos-aardbeienplant, strasberry plant
framboos-aardbei, strasberry

Framboos-aardbeienplant

De framboos-aardbei is internationaal ook bekend als strasberry; een samentrekking van de woorden 'raspberry' (framboos) en 'strawberry' (aardbei). De framboos-aardbei is 100% een aardbei maar heet zo vanwege het kleinere formaat en de diepliggende zaden, die het uiterlijk geven van een framboos. De framboos-aardbei is een ras dat al bijna 100 jaar oud is en nog steeds wordt gekweekt vanwege de unieke smaak en zijn aparte voorkomen.

 

De geschiedenis van de framboos-aardbei

Alle rode aardbeien zoals wij die tegenwoordig kennen, zijn ontstaan door een kruising die in de 18de eeuw heeft plaatsgevonden. Het is een kruising tussen de Fragaria Chiloensis uit Chili en de Fragaria Virginiana uit Noord-Amerika. In de framboos-aardbei van tegenwoordig kan je nog steeds de twee ouderrassen herkennen; het donkergroene leerachtige blad en het speciale aroma komen van de Chileense aardbei terwijl de diepliggende zaden zijn geërfd van de Noordamerikaanse aardbei. Dit betekent dat, net als de ananas-aardbei, ook de framboos-aardbei aan de basis staat van de aardbei zoals wij die tegenwoordig het meest in de winkel zien liggen.

 

Heropleving van de framboos-aardbei

Teler Hans de Jongh, die ook het Beekers Berries veredelingsprogramma leidt, is in 1996 begonnen om de framboos-aardbei op de markt te zetten. Vanwege de moeilijke teeltomstandigheden (de kruisbestuiving) is het nog steeds een nicheproduct. Je haalt dus een uniek plantje in je tuin met de framboos-aardbei van Berries@Home®.

 

Een seizoen lang lekkere aardbeien

De framboos-aardbei geeft met name aardbeien in mei en juni en wordt in vaktermen een junidrager genoemd. Let op dat de framboos-aardbei kruisbestuiving nodig heeft om bevrucht te worden en zo aardbeien te krijgen. Hiervoor is het nodig dat een insect  zoals een hommel of bij eerst een aardbeienbloem van de rode zelfbestuivende aardbeienplant bezoekt en vervolgens het stuifmeel overbrengt naar de framboos-aardbei. Zo wordt op natuurlijke wijze de framboos-aardbei bestoven. Berries@Home® adviseert je de volgende aardbeienrassen voor kruisbestuiving met de framboos-aardbei:

 

 

Met de Sweet Eve en Eve’s Delight staat er gelijk een doordrager in je tuin. Dit betekent een aardbeienplant die vruchten draagt van juli tot en met september. Door deze combinatie kan je een heel Nederlands seizoen lang aardbeien plukken.

 

Speciale en exclusieve aardbeienrassen

De framboos-aardbei is niet de enige bijzondere aardbei die via Berries@Home® beschikbaar is. Je kunt ook de unieke witte aardbei, de ananas-aardbei 'Natural Albino' bij verschillende winkels kopen.

En wat betreft rode aardbeien heeft Berries@Home® ook twee exclusieve rassen voor jou in het assortiment; de Sweet Eve en Eve’s Delight. Beide aardbeien komen uit een Brits veredelingsprogramma waar de telers van Beekers Berries nauw mee samenwerken.

 

Opbrengst framboos-aardbeien per plant

Net als de ananas-aardbei is de framboos-aardbei geteeld vanwege de bijzondere smaak en zijn uiterlijk. De vruchten van de framboos-aardbeienplant zijn delicater dan een gemiddelde andere rode aardbei en moet je voorzichtig plukken. De opbrengst van één framboos-aardbeienplant is tussen de 100 en 150 gram per plantje gedurende het seizoen.

 

Recepten met framboos-aardbeien

Voor velen zijn aardbeien het lekkerst als je ze direct van de plant af in je mond stopt. Kan jij je wat meer beheersen en wil je graag je oogst delen met anderen, dan hebben wij een aantal leuke recepten voor je. Of bezoek onze Pinterest borden voor nog meer inspiratie.

Heb je zelf een goed idee of recept, dan horen wij dat natuurlijk graag van je. Stuur ons een berichtje via ons contactformulier.