aardbeien hangplant, aardbeienplanten voor thuis
Aardbeienplant poten
overzicht oogsttijd per aardbeienras, aardbeienplant
aardbeienoogst, opbrenst aardbeienplant
Dosering water en mest voor een aardbeienplant
kruisbestuiving aardbeienplanten
Levensduur aardbeienplant

Jaarkalender - aardbeienplanten in de tuin

Voor het eerst aardbeien in de tuin, of heb je ze wel vaker staan, maar je wilt er nu serieus mee aan de slag? Wij hebben hier een jaarkalender die je per maand aangeeft wat er belangrijk is in jouw situatie. Mis je nog iets? Laat het ons weten via het contactformulier.

Alvast veel succes in jouw eigen tuin.

 

Maand Voor het eerst aardbeien in de tuin

Je hebt al aardbeienplanten

Jaarkalender

januari

Bereid je voor op het voorjaar. Begin vast met bepalen hoeveel ruimte je hebt voor de aardbeienplanten. Is dit in je tuin of zijn het potten of bakken? Reken ongeveer 6 planten per vierkante meter.

Heb je je planten goed beschermd tegen de vorst? Zorg er wel voor dat de plant kan ademen en het vocht weg kan, anders gaan de planten rotten.

februari

Pluis onze website eens uit op de verschillende aardbeienrassen. Bedenk welk ras of rassen je graag wilt hebben.

Bedenk dat de winter nog tot mei kan duren. Haal dus niet té vroeg de bescherming weg bij de aardbeienplanten. Indien mogelijk, knip rond eind februari de dorre bladeren weg.

maart

Bijna staan de eerste aardbeienplanten in de winkel. Heb je genoeg potten, bakken en netten om de planten straks tegen vogels te beschermen. Genoeg potaarde in huis en eventueel mest? En vergeet niet, heb je meerdere rassen steek er dan een label bij zodat je weet, wat wat is. Check onze pinterest pagina voor zelfmaak ideeën voor plantenlabels.

De lente begint. Het kriebelt en je wilt aan de slag in de tuin, op het balkon, dakterras of patio. Begin vast met het in orde maken van je (moes)tuin en check of alle materialen van vorig jaar nog voldoende aanwezig zijn en niet kapot of beschadigd zijn. De aardbeienplant maakt nieuwe bladeren en ranken aan.

april

Eindelijk, het is tijd om je slag te slaan. Ga naar jouw plaatselijke Berries@Home aardbeienplanten verkooplocatie. Plant bij thuiskomst de aardbeienplanten zo snel mogelijk op de uiteindelijke locatie.

Laat de zon zijn werk doen en zorg ervoor dat je aardbeienplanten zoveel mogelijk in de zon staan. Heb je een doordrager, dan ontwaakt deze uit winterslaap en begint met het aanmaken van aardbeien.

mei

Heb je een vroeg ras (junidrager) zoals onze speciale ananas-aardbei, framboos-

aardbei of Lambada? Dan zou je (bij goed weer) de eerste aardbei al kunnen oogsten.

juni

Hou je tuin goed in de gaten, wordt het warm vergeet dan niet om extra water te

geven. Staan je planten in een pot, denk dan ook aan extra mest.

juli

De zomer is (meestal) volop aanwezig. Denk eraan dat ook vogels graag rijpe aardbeien van je doordragers plukken. De lekkere Sweet Eve en Eve’s Delight

rode) aardbeienpikken. Bescherm ze daarom goed. Vanaf deze maand kun je de eerste aardbeien zijn rijp.

augustus

De doordragers geven meerdere plukken per jaar. Je kunt dus nog even door als

je deze rassen in je tuin hebt staan.

september

Ook al heb je geen aardbeien meer van de planten zorg dat ze voldoende water

en voeding krijgen

oktober

De oogst periode is echt voorbij. Voor het eerst had je eigen aardbeienplanten in de tuin. Nu heb je geleerd waar je extra op moet letten, weet je welk van de rassen je het lekkerste vindt en hoeveel oogst je ongeveer van je aardbeien af haalt. Heb je deze informatie op schrift staan (of in de computer) dan is het een handig geheugensteun voor komend jaar.

De plant gaat nu de rust periode in. Je kunt ze laten staan en eindelijk genieten van die pot aardbeienjam die je van de zomer hebt gemaakt.

november

Let op dat je bij de eerste nachtvorst je

aardbeienplanten beschermd hebt.

december

De maand van de feestdagen. Een goed moment om de ingevroren aardbeien

of je zelfgemaakte aardbeienjam te verwerken in een feestelijk recept.