aardbeien hangplant, aardbeienplanten voor thuis
Aardbeienplant poten
overzicht oogsttijd per aardbeienras, aardbeienplant
aardbeienoogst, opbrenst aardbeienplant
Dosering water en mest voor een aardbeienplant
Levensduur aardbeienplant
 verklaring verzorgings symbolen pictogrammen aardbeienplanten
kruisbestuiving aardbeienplanten

Waarom hebben de ananas-aardbei en de framboos-aardbei kruisbestuiving nodig en hoe zorg ik hier voor?

De ananas-aardbeienplant en de framboos-aardbeienplant zijn allebei enkelslachtige vrouwelijke planten. Dit betekent dat ze een andere aardbeienplant nodig hebben voor het bevruchten van de aardbeienbloemen. Want zonder bevruchte bloemen, komen er geen aardbeien aan deze planten. Om ervoor te zorgen dat je de ananas-aardbeienplant en de framboos-aardbeienplant de meeste kans geeft om bevrucht te worden, moet je ze altijd planten vlak naast andere zelfbestuivende aardbeienplanten. Op deze manier geef je de natuur de mogelijkheid om de kruisbestuiving te laten plaatsvinden.

 

Het kruisbestuiven gebeurt meestal door een insect (de wind werkt soms ook mee). Om nectar te vinden bezoekt een insect een bloem. Het stuifmeel van deze bloem blijft dan aan de poten of lijf van het insect hangen. Vervolgens vliegt het insect naar een andere bloem en zorgt ervoor dat het stuifmeel van de eerste bloem op de tweede bloem komt. Op deze manier vindt de bevruchting plaats. Als de aardbeienbloem is bevrucht, kan deze de bloemen gaan ontwikkelen tot aardbeien en kan jij de vruchten plukken van het werk van de insecten.

 

Berries@Home® adviseert je om minimaal twee zelfbestuivende aardbeienplanten in de buurt van één vrouwelijke aardbeienplant te zetten. Dit geeft de meeste kans op kruisbestuiving. De zelfbestuivers van Berries@Home® zijn:

 

 

Wil je naast de aardbeienplanten nog meer fruit en groenten in de tuin? Of heb je niet zoveel ruimte voor veel aardbeienplanten, denk je, kijk dan eens op onze Pinterest borden.