Welke jam is nou lekkerder dan je zelfgemaakte jam? En behalve zelf genieten kan je altijd zo’n pot met overheerlijke jam weggeven als origineel kado. De zelfgemaakte aardbeienjam is vervolgens ook weer in andere recepten toe te passen. Enkele van deze recepten vind je hier op de Berries@Home® site.
Bereidingswijze (3 tot 4 potten)
- Zorg dat de glazen potten goed schoon zijn (uitgekookt)
- Maak een theedoek nat met koud water, knijp deze uit en leg op de aanrecht
- Spoel alle potten en hun deksels om met heel heet water uit de kraan
- Laat de potten op z’n kop en half op de deksels uitdruppelen op de natte theedoek
- Verwijder de kroontje van de aardbeien en eventuele plekken
- Volg de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker
Tip!
Om een gelijke verdeling van de aardbeien te krijgen, gebruikte ik een stamper om de aardbeienjam mooi egaal te krijgen. Een staafmixer gebruiken kan ook, maar dan ben je snel de structuur van de aardbei kwijt.
- Als de jam klaar is, maak dan de andere theedoek nat met koud water
- Houdt de natte koude theedoek om de pot die je wilt vullen
- Gebruik de soeplepel om de jam in de pot te scheppen
- Schep tot 1 à 2 mm onder de rand vol met jam
- Draai de deksel op de pot en zet deze onderste boven op de natte theedoek terug
- Als alle potten gevuld zijn, maak dan de theedoek die je gebruikte om de potten vast te houden tijdens het vullen, weer goed nat met koud water.
- Leg de theedoek over de gevulde potten
- Na 5 tot 15 minuten hoor je een klik, de pot heeft vacuum getrokken
- Je kunt de potten nu weer gewoon rechtop zetten
- Om het koelingsproces te versnellen, kan je er weer een koude theedoek op leggen
- Laat het een halve dag afkoelen voor je ze in de voorraad kast zet
Aardbeienjam is heerlijk op brood, beschuit, in de yoghurt of gebak.
Heb je niet genoeg aardbeien om jam te maken maar wel een ander recept? Neem eens een kijkje op de Berries@Home inspiratieborden op Pinterest.