Witte ananas aardbeienplant pineberry plant
Ananas-aardbei, witte aardbei, pineberry

Ananas-aardbei 'Natural Albino®'

De ananas-aardbei (ook bekend als pineberry), een witte aardbei met rode zaden, is een van de oudste aardbeienvariëteiten ter wereld. Oorspronkelijk waren de aardbeien wit in Zuid-Amerika en rood in Noord-Amerika (ook wel bekend als 'scarlets'). Spontane kruising tussen de Chileense witte aardbei en de Noordamerikaanse scarlets resulteerde in de Fragaria x ananassa. Dit legde de basis voor de populaire rode aardbeivariëteiten van tegenwoordig.

 

Herkomst van de ananas-aardbei

Soms vragen mensen zich af of deze albino-aardbei wel een echte aardbei is en of deze op natuurlijke wijze tot stand is gekomen. Om hier op te antwoorden moeten we je mee terugnemen naar 1750. Toen in de 17e eeuw een zeevaarder vanuit Noord-Amerika terugvoer naar het Europese vasteland nam hij de eerste aardbeienplantjes mee, de rode scarlet. Een eeuw later rond 1750 kwamen op diezelfde manier een aantal bijzondere witte aardbeienplantjes uit Chili, de Chiloensis genaamd, ook in Europa terecht. Deze twee aardbeienplanten creërden samen een nieuw ras aardbeien, de moeder van alle moderne aardbeien; de Fragaria x Ananassa. De witte afstammelingen van deze aardbei werden niet commercieel verder ontwikkeld. Uit de rode afstammelingen zijn de meeste rode aardbeiensoorten die wij tegenwoordig in de winkels zien, afkomstig.

 

Ananas-aardbei is Nederlands trots

Aan het begin van de 21ste eeuw teelde onze Nederlandse aardbeienveredelaar met passie voor speciale aardbeiensoorten, Hans de Jongh, de huidige versie van de witte Fragaria x Ananassa; de ananas-aardbei. Berries@Home® is er trots op dat zij exclusief de ananas-aardbei 'Natural Albino®' in haar assortiment heeft voor de tuinliefhebber. Deze aardbei heeft zijn naam onder andere te danken aan de fris-zoete smaak die sommigen aan ananas doet denken (vandaar het woord Ananassa in de officiële naam). En ook het kroontje op diezelfde aardbei deed de mensen zo’n 300 jaar geleden al denken aan het “hoedje” van de ananas.

 

Ananas-aardbei vs. gewone rode aardbei

Wat zijn de typische verschillen tussen de ananas-aardbei en een gemiddelde rode aardbei?

 

ananas-aardbei

'gewone' rode aardbei

Kleine delicate vrucht Grote(re) stevige vrucht
Wit met rode zaden Rood met gele zaden
Typische fris-zoete ananassmaak Zoete traditionele aardbeiensmaak
Vrouwelijke plant – heeft kruisbestuiving nodig Tweeslachtige plant – zelfbestuiver
Gem. opbrengst per plant 100 gram Gem. opbrengst per plant 500 gram

 

Kruisbestuiving van de ananas-aardbei

De ananas-aardbei is anders dan haar rode soortgenoot omdat deze albino zichzelf niet kan bestuiven (zij is geheel vrouwelijk). Voor de bestuiving is een insect nodig (bijvoorbeeld een hommel of bij). Dit insect moet dan eerst een bloem van een zelfbestuivende aardbeienplant bezoeken en vervolgens het stuifmeel meenemen naar de ananas-aardbei. Zo wordt, helemaal natuurlijk, de ananas-aardbei bevrucht en kunnen er ananas-aardbeien gaan groeien. Berries@Home® biedt een deel van de ananas-aardbeienplanten in een zogenaamde 3-pack aan. In deze verpakking wordt de ananas-aardbei in combinatie met 2 planten van een zelfbestuivend aardbeienras verkocht. De ananas-aardbeienplant is ook los te verkrijgen. Vergeet dan niet, dat om vruchten te produceren de ananas-aardbeienplant te allen tijden vlakbij een zelfbestuivende aardbeienplant moet worden gezet.

De zelfbestuivende aardbeienrassen uit het Berries@Home® assortiment zijn:

  • Lambada
  • Elsanta
  • Sweet Eve
  • Eve’s Delight

Voor de Lambada en de Elsanta geldt dat deze aardbeien net als de ananas-aardbei junidragers zijn en dus qua bloeitijd het beste overeenkomen. De Sweet Eve en Eve’s Delight zijn doordragers maar geven aan het begin van het seizoen wel aardbeienbloemen en kunnen dus ook bij de ananas-aardbei geplaatst worden.

 

Rijpe vruchten van de ananas-aardbei herkennen

Het is duidelijk zichtbaar wanneer de rode aardbeien rijp zijn; Eerst is de aardbei groen, wordt dan wit van kleur om tenslotte mooi rood te eindigen. De ananas-aardbeien beginnen als witte vrucht met groene zaadjes. De vrucht wordt steeds ronder en de zaadjes kleuren rood. Als de ananas-aardbei een lichtroze gloed begint te vertonen is deze rijp genoeg om te eten. Pluk voorzichtig want de ananas-aardbei is veel delicater dan de gemiddelde rode aardbei.

 

Een Nederlands seizoen aardbeien

De ananas-aardbeienplant is een typische junidrager. Dit betekent dat je met name in mei en juni de vruchten van de ananas-aardbei plukt. Wil je aardbeien blijven eten tot ongeveer september, dan adviseert Berries@Home je om naast deze junidrager ook doordragers te planten. En natuurlijk kan je meer smaakvariatie in je tuin krijgen door verschillende rassen aardbeienplanten te kweken. Hieronder een overzicht van de verschillende rassen die Berries@Home® verkoopt en hun oogsttijd.

 

Aardbeienras

Mei

Juni

Juli

Aug

Sep

Ananas-aardbei

 

 

 

Framboos-aardbei

 

 

 

Sweet Eve

 

 

Eve’s Delight

 

 

Lambada

 

 

 

Elsanta

 

 

 

 

Let op, zelfs binnen de junidragers en doordragers kan er soms één week of meer verschil zitten in de oogsttijd. Door variatie in de rassen aardbeienplanten in je tuin aan te brengen, heb je de meeste kans om continu aardbeien te plukken van mei tot en met half september.

 

Meer unieke en aparte aardbeienrassen

De framboos-aardbei is een andere unieke aardbei die Berries@Home® voor jou geselecteerd heeft. Deze aardbei met een bijzonder sterk aroma heeft het uiterlijk van een framboos. Naast de ananas-aardbei en de framboos-aardbei heeft Berries@Home® ook nog twee exclusieve Britse aardbeienrassen in het assortiment; Sweet Eve en Eve’s Delight. Deze rassen komen uit een veredelingsprogramma waar de telers van Beekers Berries nauw mee samenwerken.

 

Opbrengst ananas-aardbei

De ananas-aardbei is niet geweekt voor zijn enorme opbrengt, maar juist vanwege de verfijnde smaak. De aardbeien van de “Natural Albino®”zijn kleiner en delicater dan de meeste rode aardbeien. De opbrengst van één ananas-aardbeienplant is tussen de 50 en 100 gram per plantje. De smaak én geur van de vruchten is echter SPECTACULAIR!

 

Recepten met ananas-aardbei

Wil je wat ideeën voor wat je kunt doen met je ananas-aardbeienoogst, behalve ze direct in je mond te stoppen? Kijk dan eens onder het kopje recepten. Of bezoek onze Pinterest borden voor nog meer inspiratie. Speciaal voor de ananas-aardbei, waarvan de opbrengst niet heel groot is, hebben we een recept dat wel op GROTE bewondering kan rekenen van je gasten. Heb je zelf nog een leuke tip, laat het ons weten via het contactformulier.